REVOLUCIJA KOMPETENC

Odjeljak:
Datum objave:

 

REVOLUCIJA KOMPETENC

 

Ljudje so rešitev za revolucijo kompetenc!

Skupina ManpowerGroup® predstavlja najnovejšo raziskavo o aktualnem vidiku vpliva avtomatizacije na število zaposlenih v naslednjih dveh letih in funkcijah, ki bodo v organizacijah najbolj pod vplivom avtomatizacije; ponuja tudi vpogled v vrednost mehkih veščin oziroma vrlin kadrov, po katerih delodajalci najbolj povprašujejo, a jih najtežje najdejo.

Kvantitativna raziskava je vključevala 19.718 delodajalcev v šestih industrijskih sektorjih v 42 državah, med njimi tudi Slovenijo.

 

Rezultati ManpowerGroup raziskave razkrivajo:

- 86 % delodajalcev namerava ohraniti ali povečati število zaposlenih na račun avtomatizacije.

 

- Večina zaposlovalcev pričakuje, da bo digitalizacija na kratki rok prinesla pozitivne spremembe za zaposlovanje. Le 10 % jih pričakuje, da bodo zaradi avtomatizacije zmanjšali obseg delovne sile, med njimi tudi Slovenija.

 

- Število zaposlenih se bo najbolj povečalo v IT-sektorju, nekoliko manj v oddelkih za odnose s strankami. Največji upad števila zaposlenih pa naj bi doletel administrativne in pisarniške funkcije.

 

- Več kot polovica podjetij sporoča, da od mehkih veščin najbolj cenijo komunikacijske, pisne in verbalne, sledita pa sodelovanje in reševanje problemov. Najtežje je najti kandidate s kompetencami za uspešno reševanje problemov, komuniciranje, organiziranje in sodelovanje.

LJUDJE SO REŠITEV ZA REVOLUCIJO KOMPETENC

Koraki, ki jim delodajalci lahko sledijo, če želijo okrepiti svojo kadrovsko strategijo in se s tem pripraviti na digitalno preobrazbo, spreminjanje poslovnih modelov in potreb po kompetencah.

 

  1. Zaposlite za učljivost

Delodajalci se pri iskanju talentov ne morejo več zanašati na promptni trg. Potrebujejo učljive kadre ‒ take z željo in sposobnostjo za razvoj kompetenc, ki jih delodajalci potrebujejo, in s katerimi lahko kadri ostanejo zaposljivi na dolgi rok. Pri zaposljivosti danes ne gre toliko za obstoječa znanja kot tisto, česar se je posameznik sposoben naučiti.

Spodbujajte kulturo učljivosti, da boste obdržali in privabili najboljše talente. Preverite svoj Learnability Quotient na www.learnabilityquotient.com

 

  1. Odkrijte sorodne kompetence

Razporedite kadre tako, da bodo uspešni. Določite potrebe po kompetencah, ovrednotite in odkrijte kandidate s sorodnimi kompetencami ‒ tistimi, ki so tesno povezane med sabo in jih je moč prilagoditi novim vlogam. Gradite na dokazanih talentih in opremite kadre tako, da bodo lahko tradicionalen nabor kompetenc zamenjali z digitalnim. Oglejte si, kako sta ManpowerGroup in Digital Manufacturing Design Innovation Institute definirala in določila 165 vodilnih vlog v proizvodnji: www.right.com/digitalmanufacturing

 

  1. Razvijte digitalne vodje

Medtem ko 80 % vodstvenih sposobnosti ostaja enakih ‒ prilagodljivost, elan, vzdržljivost in pozitivna naravnanost ‒ digitalna doba zahteva nov stil vodenja. Kar vas je pripeljalo do točke, kjer ste zdaj, vas ne bo vodilo tudi naprej. Danes morajo biti vodje drzni pri vodenju in pripravljeni na hiter propad. Negovati morajo učljivost, pospeševati dosežke in spodbujati podjetništvo. In seveda, iz drugih morajo izvabiti potencial.

Kako pripravljeni ste za vodenje v novi digitalni dobi? Izračunajte svoj digitalni kvocient: digiquotient.io

 

Ključni izziv našega časa bo pomoč kadrom, da izboljšajo svoje kompetence in se prilagodijo za prihodnost v hitro spreminjajočem se svetu zaposlovanja. Odkritje zaželenih kompetenc in omogočanje poti do zaposlitve bosta rešitvi za revolucijo kompetenc.

 

Celoten vpogled v rezultate najnovejše raziskave revolucije kompetenc najdete TUKAJ, rezultate prve raziskave iz preteklega leta pa najdete TUKAJ

 

 

Sledite nam Facebook Linkedin Twitter