Od obupa do upa pri iskanju zaposlitve: Spremenite zavrnitev v priložnost

Od obupa do upa pri iskanju zaposlitve: Spremenite zavrnitev v priložnost

Back

V nadaljevanju zapišemo nekaj strategij za premagovanje zavrnitve in nadobudno iskanje zaposlitve še naprej: 

 

Ne jemljite zavrnitve osebno  

Več zaporednih zavrnitev na delovno mesto lahko privede do občutkov razočaranja in žalosti.  Zavrnitve vaše prijave skušajte jemati čim manj osebno. Naj se sliši še tako težko, zavedati se morate, da v večini primerov odločitev verjetno nima veliko opraviti z vami kot osebo. Izbira novih zaposlenih vključuje številne dejavnike, ki so izven vašega nadzora. Morda so že od začetka imeli v mislih nekoga drugega, so potrebovali posebna znanja, ki vam manjkajo, ali pa preprosto ni bilo ujemanja s kulturo podjetja. Namesto, da ste užaloščeni, ne pozabite, da so zavrnitve neizogiben del procesa. Če vas zavrnejo za eno delovno mesto, ste tako še korak bližje tistemu pravemu.  

 

Zavrnitev vzemite kot priložnost za rast in učenje 

Uporabite zavrnitev kot priložnost za izboljšanje vaših veščin in pristopa k iskanju zaposlitve. Premislite, kaj lahko spremenite v svoji strategiji iskanja zaposlitve in prijavnih materialih, da boste bili videni kot primerni kandidat za naslednjo karierno priložnost. Lahko vadite za zaposlitveni razgovor, se naučite asertivno komunicirati, ali pa pridobite ustrezne certifikate in razvijajte ključne spretnosti. 

 

Vzemite si odmor, ko ga potrebujete 

Iskanje zaposlitve, ki traja več tednov ali celo mesecev, je lahko izčrpavajoče, tako fizično kot čustveno. Sčasoma vas lahko nenehno prizadevanje in zavrnitve izčrpajo. Ko začnete čutiti izgorelost in pomanjkanje motivacije, je pomembno, da si vzamete odmor. Napolnite si baterije tako, da si vzamete vikend ali nekaj dni za osredotočanje na spodbudne dejavnosti, ki niso povezane z iskanjem službe. Ne glede na to, ali gre za telovadbo, ukvarjanje s hobiji, druženje s prijatelji, preživljanje časa ob gledanju najljubših oddaj ali karkoli drugega, kar vas pomirja, si vzemite čas zase. 

V tem času se izogibajte razmišljanju o iskanju službe ali premišljevanju o zavrnitvah. Tako se lahko vrnete k iskanju zaposlitve opremljeni z novim, motiviranim načinom razmišljanja.  

 

Posodobite dokumente za prijavo na delovno mesto 

Posvetite čas izboljšanju svojega življenjepisa, motivacijskih pisem in socialnim omrežjem na podlagi tega, kar ste se naučili iz preteklih zavrnitev. Poiščite mnenje strokovnjakov o tem, kako okrepiti svoje življenjepis. Prilagodite tudi svoj pristop in način komunikacije. 

Nekaj načinov za izboljšanje prijavnih materialov: 

  • Prilagodite svoj življenjepis za vsako prijavo posebej. Prilagodite vsebino, da bolje ustreza opisu delovnega mesta, vključno z dopolnjevanjem morebitnih vrzeli v življenjepisu z dodajanjem kratke razlagalne vrstice ali uporabo funkcionalnega formata življenjepisa, ki se osredotoča na spretnosti.  
  • Okrepite svoj LinkedIn profil in na njem izpostavite svoje dosežke in privlačno vsebino, ki prikazuje strokovnost.  
  • Izkoristite svojo mrežo poznanstev za pridobivanje priporočil in informacij o delovnih mestih. Ne bodite sramežljivi pri vzpostavljanju stikov.  
  • Preglejte svoje motivacijsko pismo in poskrbite za to, da komunicira vašo strast do podjetja in delovne vloge ter oriše, kako boste vi dodali vrednost podjetju. 
  • Povabite zaupanja vrednega prijatelja, kolega ali mentorja, da pregleda vaše materiale in poda morebitne povratne informacije za izboljšanje. Če je mogoče, poiščite kariernega svetovalca, ki vam lahko pomaga izboljšati življenjepis. 

Morda se zdi dolgočasno in obremenjujoče, vendar je lahko ravno dovršen življenjepis, ki se sklada z razpisanim delovnim mestom, ključen za to, da vas bodoči delodajalec povabi na razgovor.  

 

Razširite obzorje potencialnih zaposlitev 

Če ste bili izjemno osredotočeni specifično delovno mesto v določenem podjetju ali v eni industriji, je morda čas, da razširite svoja obzorja iskanja. Poskusite iskati nove vrste vlog, podjetij ali industrij, ki bi ustrezale vašim izkušnjam in željam. Če je mogoče, tudi geografsko razširite svoje iskanje službe - bodite odprti za nove lokacije in priložnosti za selitev, ki so v skladu z vašimi kariernimi cilji. Izkoristite platforme, kot je LinkedIn, za širše raziskovanje možnosti v več industrijah in krajih. Izogibajte se tunelskemu vidu in se ne omejujte samo na eno delovno mesto. 

 

Poiščite spodbudo in podporo  

Proces iskanja službe je lahko izjemno utrujajoč in težko ga je prenašati samostojno. Poskrbite, da boste poiskali spodbudo in čustveno podporo pri bližnjih prijateljih ali sorodnikih, ki vas bodo spodbujali pri vaših prizadevanjih. Pridružite se spletnim skupinam za podporo iskalcem zaposlitve, da bi delili nasvete z drugimi, ki se soočajo z istimi težavami. Močan sistem podpore zagotavlja neprecenljivo spodbudo, ki vam pomaga vztrajati kljub vzponom in padcem. Ne podcenjujte moči skupnosti in kako močno lahko pozitivna spodbuda drugih vpliva na vaše počutje. 
 

Ostanite pozitivni in vztrajni  

Kljub zavrnitvam se potrudite ostati pozitivni, ob tem pa imejte v mislih, da vas nekje v prihodnosti čaka popolna služba. Morda bo trajalo nekaj časa in truda, da jo najdete. Osredotočite se na prihodnost, ne na pretekle zavrnitve. S pravim načinom razmišljanja in vztrajnostjo boste na koncu dobili pritrdilni odgovor, ki ga čakate. 

Spopadanje s stalno zavrnitvijo je eden najbolj obremenjujočih delov iskanja zaposlitve. Toda s spremembo perspektive in uporabo pozitivnih strategij lahko uspešno premagate ta zahteven proces. Verjemite vase in v svoje sposobnosti. Ostanite motivirani in ne pustite, da vas odgovor "ne" demotivira.  

Vir: ManpowerGroup. (b. d.). From nope to hope: How to turn job rejection lemons into career lemonade. Workforce Resources. 

Druge Novice

SATR H2 2024, Trendi gibanja plač in zaposlovanja

Slovenski delodajalci za drugo polovico 2024 optimistični glede zaposlovanja, a previdni pri zvišanju plač

Raziskava SATR za drugo polovico leta 2024 razkriva, da imajo slovenski delodajalci, v primerjavi z enakim obdobjem prejšnjega leta, manj…
HR Starter 2024

HR Starter 2024 je uspešno zaključila še ena generacija študentov - česa vse so se naučili?

Pri Manpower Slovenija smo v obdobju od marca do maja že četrto leto zapored uspešno zaključili sodelovanje pri organizaciji programa HR Starter, ki…
HR Starter 2024

HR Starter je spet tukaj - Postani del nove generacije nadobudnih HR-ovcev!

Na Manpower Slovenija v sodelovanju z organizacijo HR World Adria že četrto leto zapored organiziramo program HR Starter, ki je namenjen študentom…