Maša Zupanc - Kakšno delo od doma si želijo mladi

Kakšno "delo od doma" si želijo mladi?

Back

Želimo si svobode in fleksibilnega dela, hkrati pa želimo biti del podjetja ali skupine, s katero smo povezani in do nje čutimo pripadnost. Mladi ne vidimo velike razlike med delom in svojim življenjem, zato pričakujemo, da bomo delo, ki ga opravljamo opravljali z veseljem, hkrati pa bo prineslo neko dodano vrednost podjetju.

Glede na to, da si mladi želimo ravnovesje med poklicnim in zasebnim življenjem ni nič nenavadnega, da nam delo od doma ugaja. Delo od doma prinaša ravno fleksibilnost in svobodo, ki si je želimo. Nenazadnje pa smo odraščali z digitalno tehnologijo, zato je njena vsakodnevna uporaba za nas samoumevna.

Delo od doma lahko hitro zabriše mejo med delom in prostim časom, zato je dobro, da podjetja oziroma vodilni v podjetju ali menedžerji s svojimi zaposlenimi vzpostavijo jasno komunikacijo, uskladijo urnike glede sestankov in poskrbijo za zadovoljstvo zaposlenih. V pomoč pri uskladitvi urnikov so lahko koledarji kjer imajo vsi pregled nad urniki sodelavcev, da se lahko lažje uskladijo. Prav tako je dobro, da se dogovorijo za časovno omejeno klicanje in pošiljanje e-sporočil na čas delovnika, saj se s tem zmanjša pritisk na posameznike, da morajo odgovoriti takoj, če tudi je že izven delovnega časa. Pri komunikaciji lahko pomagajo ločena omrežja ali platforme za poslovno in privatno komuniciranje kot so na primer Microsoft Teams, Zoom in Facebook, saj tako poskrbimo za lažje ohranjanje socialnih vezi pri delu od doma. Pomemben je tudi dostop do aktualnih informacij, kar lahko rešimo s »floor meetingi«. S tem preprečimo, da bi se zaposleni počutili izključeni, hkrati pa bodo ohranjali pripadnost podjetju. Prav tako pa je na vsakem posamezniku odgovornost, da upravlja s svojim časom in si določi do kdaj traja delo, če ni specifično omejeno z delovnikom in kdaj je čas za odmor. Posameznik si lahko upravljanje časa organizira s pomočjo dnevnih urnikov, časovno omejenih nalog in postavljanjem SMART ciljev ter prioritet z ABC ali Eisenhowerjevo metodo.

Zadovoljstvo na delovnem mestu igra ogromno vlogo za mlade. Dobro počutje poskrbi za nekaj dodatne motivacije in dodane vrednosti na delovnem mestu. Za dobro počutje zaposlenih pri delu od doma lahko podjetje poskrbi z aktivnimi odmori, organiziranimi neformalnimi online druženji, spoprijemanjem s stresom in možnostjo pogovora z nadrejenim o izzivih dela od doma.

Posamezniki pa seveda delujemo na različne načine, zato enim delo od doma ustreza bolj, spet drugim manj. Delo od doma v večini prinaša tudi to, da se lahko sami odločimo, kdaj bomo začeli delati in kdaj bomo končali, če ne upoštevamo rednih sestankov. Seveda pa so različne stopnje svobode in fleksibilnosti povezane z zaupanjem vodilnih v podjetju.

Po mojem mnenju je za mlade najbolj optimalen hibriden model dela, kjer na primer tri dni delaš od doma in dva dni v podjetju. Takšen način dela omogoča, da lažje uskladiš zasebno in poklicno življenje, imaš več fleksibilnosti, hkrati pa vzdržuješ oseben stik s sodelavci.

 

Maša Zupanc, študentka na Fakulteti za družbene vede, sociologija - upravljanje organizacij, človeških virov in znanja

Druge Objave

Gaja Žilavec

Nasveti za iskanje prve zaposlitve

Vstop na trg dela in iskanje prve redne zaposlitve večini mladih predstavlja vrelec stresa. Pred tem nam izobraževalni sistem zagotavlja občutek…
Rok Oblak

Bodimo človeški v kadrovanju: Nismo le rekruterji, temveč zastopniki kandidatov

Čas, ko so ljudje zvesto služili istemu delodajalcu skozi celotno kariero, se spreminja. Čedalje več kandidatov pogosteje menja zaposlitev, ne nujno…
Tia Mavrič

Kako lahko podjetja privabijo mlade talente?

Podjetja se dandanes soočajo z marsikatero težavo zaradi razlik med mladimi in obstoječimi zaposlenimi – mladi imamo drugačne navade, vrednote, želje…